Érsebészet, visszérkezelés

Tudományos alapok: A visszérbetegség modern szemlélete,kezelése

Kezelési stratégiák, korszerű eljárások a visszérbetegségben

A visszérbetegség sebészeti kezelése átalakulóban van.Tekintsük át,milyen tényezők alakítják a korszerű phlebológiai szemléletet.Ezek a következők:

 • a betegség egységes osztályozásának kialakítása
 • a modern, noninvazív vizsgáló eljárások elterjedése
 • az endovénás eljárások térnyerése.

A visszérbetegség változatos megjelenése,eltérő etiológiája,a kezelési stratégiák megválasztása és a kezelés eredményeinek lemérése, az összehasonlíthatóság megteremtésének igénye hozta létre az un. CEAP osztályozást,melynél jelölendő a klinikum,az etiológia,anatomia,patogenezis. A VI. Amerikai Vénás Fórum (AVF)1994.-ben a részletes CEAP osztályozás mellett az un. Venous Clinical Severity Score kiértékelésével javasolja a teljes feltérképezést. A CEAP megalkotói között Gloviczky Péter Prof. (Rochester,Mayo Clinic) nevét mindannyian ismerjük.

Használható a mindennapokban az egyszerű klinikai CEAP osztályozás:

 • CEAP 1 :nincs látható varicositás
 • CEAP 2:teleangectásiák,reticuláris vénák (kisebb,mint ) 3 mm
 • CEAP 3:reticuláris vénák,varixok (nagyobb,mint 3 mm
 • CEAP 4.a:bőrtünetek:eczema,pigmentáció 4.b:liposclerozis, atrophia blanch
 • CEAP 5: gyógyult ulcus
 • CEAP 6: aktív ulcus

A nemzetközi összehasonlító vizsgálatok,eredmények kiértékeléséhez a CEAP,VCSS,és QOL (egységesített quality of life kérdőívek) használhatók.

A noninvazív vizsgáló eljárások (duplex UH,pletizmografia)alkalmasak a felületes és mélyvénás rendszer anatómiájának,functionális eltéréseinek (reflux,occlusio)feltérképezésére,mérések végzésére. Fájdalommentesek,ismételhetőek,dokumentálhatók.

A duplex UH a modern phlebológiában elengedhetetlen vénás diagnosztikai alapvizsgálat. Műtétek eltőtt feltérképezéshez (preoperativ mapping),endovénás eljárások során a punctió helyének, a katéter helyzetének megítélésére,az érzéstelenítő oldat véna körüli pontos köpenyszerü bejuttatásának ellenőrzésére,valamint a létrehozni kívánt lézer,ill. radiofrekvenciás hatás azonnali megjelenését,a kiváltott osslusiót ellenőrizzük.Későbbiekben a betegkövetést végezzük a duplex UH használatával.

A hagyományos sebészeti műtétet (crossectomia,saphena főtörzs stripping,oldalágak eltávolítása) egyre növekvő számban váltják ki az endovénás eljárások. A leggyakrabban alkalmazott eljárások a saphena főtörzs területén a lézeres, a radiofrekvenciás ablátió,az oldalágak,recidív varicositás esetén a scleroterápia,a foam (hab) sclerotizálás.

Az új módszerek a betegnek szebb kozmetikai eredményt, kisebb megterhelést,kevesebb szövődmény lehetőségét,és egy-három napos pihenést követően gyors munkába állást jelentenek.Hazai viszonyok között ezen ellátásokat az OEP nem finanszírozza,így ezek magánrendeléseken,magánklinikákon elérhetőek.

Az endovénás eljárások lényege,hogy a kezelni kívánt vénaszakaszba, vénás főtörzsbe speciális kathétert vezetünk be UH ellenőrzés mellett. Ez a kathéter közvetíti az alkalmazott eszköz által keltett termikus energiát, ennek segítségével vénafal destructiót, azonnali véna occlusiót vált ki. Lehet ez az energia forró gőz is,vagy mechanikai (forgó végű kathéter)endothel roncsolás, vagy kémiai ablátió (sleroterápia, habsclerotizálás),vagy szövetragasztó bejuttatása az érintett vénába.

Az endovénás lézeres vagy radiofrekvenciás eljárások során un. tumescens analgésiát alkalmazunk, érzéstelenítő oldatot UH vezérelt módon a véna köré fecskendezve. Lézer eljárás során a folyadék hűtőtt,a nagyobb termális igénybevétel miatt. A sclerotherápia és a mechano-kémiai ablátió nem igényel fájdalomcsillapító eljárást.

Endovénás termális eljárások:

 • Lézer (EVLT endovenous laser treatment)
 • Radiofrekvenciás ablatio (RFA)
 • steam (forró gőz)
 • mikrohullám

Endovénás nontermális eljárások:

 • kémiai (sclerotherápia)
 • mechanikai és kémiai komb. (ClariVein)
 • ragasztó(VenaSeal)

Mind az amerikai guidline (SVS-AVF) ,mind az angol NICE guidline az endovénás lézer,ill. radiofrekvenciás ablátiót teszi első helyre a választandó eljárások sorában a hagyományos műtétet megelőzve.

Magyarországon (is) a helyzet kulcsa a finanszírozás. Bár itthon is növekvő számban ,jó eredménnyel több helyen végzik ezen műtéteket ( a radiofrekvenciás eljárás a régiónkban már elérhető),de a helyét méltán megillető pozícióra ezek az eljárások csak a finanszírozás megoldása után kerülnek.

dr.Bakos Ilona sebész,érsebész,családorvos szakorvos
Studimed Bt
Érsebészeti Magánrendelés

Érdeklődés, időpontfoglalás

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, további információt és időpontot az alábbi elérhetőségeken kérhet: Hívjon minket
+36 30 938 74 04
Küldjön emailt
studimed100@gmail.com